Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στο Στρατόπεδο «Λοχία Γεώργιου Λαζάρου» στη Λάρνακα για να σας καλωσορίσω και επίσημα στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς.

Πριν από λίγο δώσατε όρκο «πίστης εις την πατρίδα» αναλαμβάνοντας την ιερή υποχρέωση να την υπερασπίζεστε. Η ευθύνη βαριά απέναντι σε αυτούς που θυσιάστηκαν, για τα ιερά και τα όσια της φυλής μας.

Η κατοχική Τουρκία με τις αναθεωρητικές της βλέψεις, τις προκλητικές της μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τις συνεχείς παραβιάσεις της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης και την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου με την συνεχή προώθηση μεγάλου αριθμού άτυπων μεταναστών καταδεικνύει την αδιάλλακτη στάση της με τελικό στόχο την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας.

Αποτελεί εθνικό καθήκον και υποχρέωση όλων να αγωνιζόμαστε με σύμπνοια για την επίλυση του Κυπριακού στηριζόμενοι στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Την πίστη μας για δικαίωση πρέπει να πλαισιώνει ο ρεαλισμός και να έχουμε πάντοτε πλήρη συνείδηση των κινδύνων. Το γεγονός ότι οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση του τόπου βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών, αποδεικνύει ξεκάθαρα τη βούληση για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς ώστε να αυξηθούν οι επιχειρησιακές της δυνατότητες και να ενισχυθεί η αποτρεπτική της ικανότητα.

Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι καθοριστικό πολλαπλασιαστή ισχύος σε κάθε στρατό αποτελεί το ανθρώπινο δυναμικό του, δηλαδή εσείς. Σας καλώ έτσι να επιδείξετε ωριμότητα και ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και για όλες τις δραστηριότητες. Η θητεία πρέπει να εκλαμβάνεται από όλους ως ανιδιοτελής προσφορά προς την πατρίδα και τους συμπατριώτες μας. Αντιμετωπίστε την με θετικό πνεύμα. Αξιοποιείστε το χρόνο σας εποικοδομητικά, αποκτείστε γνώσεις και εμπειρίες για τη μετέπειτα ζωή που ανοίγεται μπροστά σας. 

Ως πολιτεία σας εμπιστευόμαστε οπλισμό και μέσα για να φέρετε σε πέρας την αποστολή σας. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες και κατευθύνσεις των προϊσταμένων σας. Η πειθαρχία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για την ασφάλεια και επιτυχία.

Αγαπητοί γονείς,

Καμαρώστε τα παιδιά σας που έδωσαν την ιερή υπόσχεση για υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου μας. Το αξίζετε. Με τους δικούς σας άλλωστε κόπους και στερήσεις έφθασαν ως εδώ.

Επιθυμώ παράλληλα να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, τις διοικήσεις των Μονάδων και των Σχηματισμών, για την αθόρυβη και επίπονη προσπάθεια που κατέβαλαν για την ομαλή προσαρμογή των νέων εθνοφρουρών στη στρατιωτική οικογένεια.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου, σε σας και τις οικογένειές σας υγεία και κάθε καλό. Να έχετε μια καλή και παραγωγική θητεία.

Να θυμάστε πάντα  τη φράση, που κοσμεί το έμβλημα της Εθνικής Φρουράς, από τον Επιτάφιο τους Περικλέους, «Ελεύθερον το Εύψυχον»   δηλαδή «η ελευθερία στηρίζεται στη γενναιότητα».