Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο στρατόπεδο «Στέλιου Μαυρομμάτη», για να αποδώσουμε τον ελάχιστο οφειλόμενο φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους θρυλικούς  καταδρομείς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία και την εθνική μας ανεξαρτησία. Ταυτόχρονα για ν’ αναπέμψουμε δέηση για την ανεύρεση των αξιωματικών και οπλιτών των καταδρομών, η τύχη των οποίων αγνοείται μέχρι σήμερα, με το δράμα των οικογενειών τους δυστυχώς να συνεχίζεται για 48 χρόνια και να αποτελεί το μελανότερο απότοκο της τουρκικής εισβολής του 1974.

 

Καταθέτουμε τα στεφάνια της τιμής και της ευγνωμοσύνης, στο ηρώο των πεσόντων Καταδρομέων, για όλους τους πρασινοσκούφηδες αδελφούς που τίμησαν τον όρκο τους προς την πατρίδα και επιτέλεσαν στο ακέραιο το καθήκον τους, παραδίδοντας σε όλους, μαθήματα φιλοπατρίας, ανιδιοτέλειας, πίστης και αγωνιστικότητας.

 

 

Η απόδοση τιμών στους ηρωικώς πεσόντες συμπατριώτες μας, πρέπει να λειτουργεί ως εφαλτήριο επαναπροσδιορισμού των αρχών και αξιών μας και  ν’ αναπτερώνουν την αυτοπεποίθηση και το αγωνιστικό μας φρόνημα.

 

Σήμερα που τα πάντα γύρω μας αμφισβητούνται, που η φιλοπατρία, η τιμή, η εθνική αξιοπρέπεια και η εθνική συνείδηση πλειστάκις απαξιώνονται, έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ να στρέψουμε το βλέμμα πίσω στους ήρωες μας. Ν’ αναζητήσουμε και ν’ αναπαράγουμε εκείνα τα ιδιαίτερα στοιχεία με τα οποία καταφέραμε να επιβιώσουμε σε τούτο τον πολύπαθο τόπο και ν’ αντιπαρέλθουμε τα δεινά αμέτρητων υποδουλώσεων από ξένους κατακτητές. Εκείνα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που σφυρηλάτησαν την εθνική μας ταυτότητα, Η γλώσσα και θρησκεία μας, η αγάπη προς την πατρίδα, που εμπέδωσαν το αγωνιστικό πνεύμα και την εθνική συνείδηση.

 

Οι ήρωες που μνημονεύουμε σήμερα τίμησαν τον ιερό τους όρκο  και το ένδοξο πράσινο μπερέ που τους εμπιστεύθηκε η πατρίδα, γράφοντας σελίδες δόξας και ηρωισμού εκεί και όπου κλήθηκαν να αγωνιστούν, απέναντι σε αριθμητικά υπέρτερες και πάνοπλες δυνάμεις.

 

Στο Λωρόβουνο, στον Κουτσοβέντη, στον Άγιο Ιλαρίωνα, στην Άσπρη Μούττη, στα Πετρομούθκια, στο Ύψωμα 1023 και στα Πάναγρα, υπόγραψαν με το αίμα τους τις δέλτους της ιστορίας του Έθνους μας. Στα πεδία των μαχών οι θρυλικοί καταδρομείς επέδειξαν απαράμιλλο ηρωισμό αποτελώντας για όλους εμάς εφαλτήρια εθνικής υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας. Με τη θυσία τους, μας δίδαξαν τι σημαίνει προσφορά προς την πατρίδα.

 

 

Ελληνίδες και Έλληνες,

 

Αναλογιζόμενοι τους ήρωες καταδρομείς συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά ο αγώνας για επανένωση του νησιού μας σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ.

 

Για  να κερδίσουμε έτσι το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, το μέλλον που αξίζει στα παιδιά μας. Αυτή είναι η ιερή παρακαταθήκη που μας έχουν αφήσει οι ήρωές μας.

 

Τα διδάγματα από τη θυσία τους μας δίνουν δύναμη να μην υποστείλουμε τη σημαία αλλά να συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Αιωνία και τιμημένη θα είναι η μνήμη τους.