Η αμυντική συνεργασία μας με το Ισραήλ συνεχίζει να αναπτύσσεται, εξελίσσεται και διευρύνεται, ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλισμών. Η εταιρική μας συνεργασία συμβαδίζει με τις εξαίρετες διμερείς μας σχέσεις σε όλους τους τομείς με βασικό γνώμονα την προώθηση της σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.

 

Επιθυμώ, λοιπόν, να εκφράσω την ιδιαίτερη ικανοποίηση μου για την σημερινή υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας, για την προμήθεια ατομικού εξοπλισμού θωράκισης και προστατευτικού εξοπλισμού για το σύνολο της Εθνικής Φρουράς. Η σημερινή συμφωνία ακολουθεί αυτή του περασμένου έτους για το σύγχρονο σύστημα επιτήρησης και παρακολούθησης της γραμμής αντιπαράταξης.

 

Όπως δήλωσα και την περασμένη εβδομάδα κατά την υπογραφή του συμβολαίου για την αγορά των νέων μας επιθετικών ελικοπτέρων, παρά τις δυσμενείς διεθνείς οικονομικές συνθήκες, με την προσωπική στήριξη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, υλοποιούμε με προσήλωση και σχεδιασμό, το Αμυντικό και Εξοπλιστικό μας πρόγραμμα για να διατηρούμε αξιόπιστη αποτρεπτική και αμυντική δύναμη.

 

 

Η ανάγκη για την αντικατάσταση των μέσων προστασίας επιβιωσιμότητας του μαχητή κρίθηκε αναγκαία. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά ευρείας προμήθειας ολοκληρωμένου, σύγχρονου ατομικού εξοπλισμού θωράκισης και προστατευτικού εξοπλισμού για το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Οι ανάδοχοι κατασκευαστές του προγράμματος είναι η εταιρείες Source Vagabond και Marom Dolphin, οι οποίες εδρεύουν στο Ισραήλ και έχουν μακροχρόνια εμπειρία στο σχεδιασμό και κατασκευή συναφούς εξοπλισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος προστατευτικός εξοπλισμός που θα προμηθευτεί η Εθνική Φρουρά, χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από τις Στρατιωτικές Δυνάμεις του Ισραήλ και άλλων κρατών.

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία και το Κράτος του Ισραήλ, διατηρούν ταυτόσημες απόψεις και θέσεις για την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου στηριζόμενες στο διεθνές δίκαιο. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας πάνε πέραν των κοινών συμφερόντων και θα εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση, διεύρυνση και εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής αμυντικής μας συνεργασίας.

 

Σας ευχαριστώ όλους για την εδώ παρουσία σας και σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλές επιτυχίες στο έργο σας.