Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κάιρο η 5η Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας Κύπρου, Αιγύπτου, Ελλάδας.

 

Η τριμερής συνάντηση αποτέλεσε ευκαιρία ανασκόπησης της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας του περασμένου έτους και συζήτησης μελλοντικών δράσεων και συνεργασιών.

 

Η τριμερής στρατιωτική συνεργασία στηρίζεται στην προάσπιση του διεθνούς δικαίου και ενδυνάμωσης της περιφερειακής ασφάλειας. 

 

Ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Συνόδου ανέφερε ότι «είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την μέχρι σήμερα πρόοδο και είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια η συνεργασία αυτή θα ενισχυθεί με κοινές ασκήσεις και συνεκπαιδευσεις».

 

Σημειώνεται ότι, οι τρεις Υπουργοί συνυπέγραψαν κοινή δήλωση στην οποία καταγράφεται η  στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου στους τομείς της ενέργειας, θαλάσσιας ασφάλειας και τη δυνατότητα η Ανατολική Μεσόγειος να  αποτελέσει εναλλακτική πηγή για τις ενεργειακές ανάγκες της Ευρώπης.  

 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ο κ. Πετρίδης πραγματοποίησε διμερή συνάντηση με τον Υπουργό Άμυνας της Αιγύπτου, Στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, όπου συζήτησαν θέματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στην αμυντική  συνεργασία των κρατών μας.