Νέοι Υποβρύχιοι Καταστροφείς,

 

Με μεγάλη ικανοποίηση παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», για την τελετή αποφοίτησης του 82ου Σχολείου Υποβρύχιων Καταστροφέων. 

Τα πτυχία και τα διακριτικά σήματα που σας απονεμήθηκαν ως απόφοιτοι πλέον του Σχολείου, αποτελούν το επιστέγασμα της εξαιρετικά επίμοχθης προσπάθειας που καταβάλατε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απ’ αυτή τη στιγμή ονομάζεστε Υποβρύχιοι Καταστροφείς. Αποτελείτε την αιχμή του δόρατος σε μία από τις πιο επίλεκτες Μονάδες της Εθνικής Φρουράς και δίκαια μπορεί να υπερηφανεύεστε γι’ αυτό. 

Μέσα από τη σκληρή και εξαντλητική εκπαίδευση ανακαλύψατε ότι πάνω από όλα μετρά η ψυχή και η καθαρή σκέψη. Καταφέρνοντας  να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στη δυσκολότερη στρατιωτική εκπαίδευση, αποδείξατε τη δύναμη της θέλησης, το θάρρος, το πείσμα, τη μαχητικότητα, την αποφασιστικότητα και την ικανότητά σας να φέρετε εις πέρας το δύσκολο στόχο που θέσατε εξαρχής, κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Γι’ αυτό σας αξίζουν ολόθερμα συγχαρητήρια. 

Η πατρίδα μας έχει ανάγκη από νέους όπως εσείς, υπεύθυνους, δυναμικούς, πειθαρχημένους, με υψηλό φρόνημα, φιλοπατρία και στρατιωτική συνείδηση. Η συνεχής εκπαίδευση, η ετοιμότητα και το ακμαίο ηθικό που εσείς διαθέτετε, αποτελούν τα ουσιαστικότερα προσόντα για την εκπλήρωση της αποστολής των Ειδικών Δυνάμεων. 

Επιθυμώ να συγχαρώ θερμά το Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, τον επικεφαλής του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών και τους εκπαιδευτές σας, οι οποίοι κατέβαλαν υπέρμετρη προσπάθεια και πέτυχαν να παρουσιάσουν σήμερα ενώπιον μας, άλλη μια σειρά άρτια εκπαιδευμένων και επιχειρησιακά πανέτοιμων ΟΥΚάδων, έτοιμων να αναλάβουν οποιαδήποτε αποστολή τους ανατεθεί. 

 

Φίλες και φίλοι,

Διαβαίνουμε μια δύσκολη παγκόσμια συγκύρια με τον πόλεμο στην Ουκρανία με πολιτικές και οικονομικές συνέπειες. Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε καταδικάσει την εισβολή και παραμένουμε αλληλέγγυοι στις προσπάθειες της ΕΕ για επίλυση του προβλήματος. Σε μια τόσο κρίσιμη καμπή της ιστορίας, αναλογιζόμενοι και την τουρκική εισβολή που βιώνουμε εδώ και 48 χρόνια, δε μπορούμε να παραμένουμε άπρακτοι. Οφείλουμε με νηφαλιότητα, αλλά και γενναία, να λαμβάνουμε τις ενδεδειγμένες αποφάσεις σύμφωνα με τις αρχές και αξίες που στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο, προσδοκώντας σε ένα κόσμο ελεύθερο και δημοκρατικό. Δεν πρέπει να λησμονούμε ποιον έχουμε απέναντί μας. Μια χώρα όπως την Τουρκία η οποία καθημερινά δείχνει τις προθέσεις της, επιδιώκοντας μεθοδικά τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας με νέες παράνομες επεμβάσεις στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας την αποκλειστική οικονομική μας ζώνη και εργαλειοποιώντας τη μεταναστευτική κρίση διευκολύνοντας την είσοδο χιλιάδων μεταναστών στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με σκοπό τη δημογραφική αλλοίωση και την πρόκληση κοινωνικής κρίσης.

Παραμένουμε όμως προσηλωμένοι και έτοιμοι για έναρξη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  

Από την άλλη είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε, να εξοπλίζουμε τις Ένοπλές μας Δυνάμεις και να τις διατηρούμε σε υψηλά επίπεδα ετοιμότητας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς συνεχίζονται εντατικά και απρόσκοπτα. 

 

Βασικός άξονας της εξωστρεφούς πολιτικής μας είναι επίσης η προώθηση συνεργασιών με άλλα κράτη. Η άσκηση ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022, που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, εντάσσεται στη διμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ και προσέφερε πολύτιμες εμπειρίες στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς στη διεξαγωγή επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα σε κατοικημένους τόπους. Γνώσεις απαραίτητες για κάθε σύγχρονο στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσκεψη εργασίας σε ανώτατο επίπεδο στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας προωθώντας τη βούλησή μας για στρατηγική συνεργασία σε θέματα άμυνας. Ευελπιστούμε ότι τους επόμενους μήνες θα ολοκληρωθούν συμφωνίες και προγράμματα συνεργασιών που θα ενδυναμώσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. 

 

 

Κλείνοντας, θα ήταν παράλειψη να μη συγχαρούμε θερμά τους γονείς και τις οικογένειες των νέων ΟΥΚάδων που στήριξαν την επιλογή τους και βρίσκονται σήμερα εδώ να τους καμαρώσουν. Έδωσαν και αυτοί το δικό τους αγώνα, ενισχύοντας τα παιδιά τους με κουράγιο, πίστη και δύναμη.

Είμαι σίγουρος νέοι βατραχάνθρωποι, ότι θα υπηρετήσετε πιστά τις ειδικές δυνάμεις και θα τιμήσετε τα διακριτικά που περήφανα θα φέρετε από σήμερα. Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την επιτυχία σας και σας εύχομαι πάνω από όλα υγεία και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Καλή δύναμη. Σας ευχαριστώ.