Με θρησκευτική ευλάβεια και εθνική υπερηφάνεια, ακολουθώντας τις ηθικές μας αξίες και παραδόσεις, παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στο Στρατόπεδο «Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου», για την καθιερωμένη εορτή του Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, Προστάτη του Στρατού Ξηράς. 

 

Με βαθύτατο σεβασμό σκύβουμε ευλαβικά το γόνυ  μπροστά στη θυσία των πεσόντων κατά τους αγώνες για προάσπιση της ελευθερίας και αξιοπρέπειας της Κύπρου και αναπέμπουμε δέηση για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας.

 

O Άγιος Γεώργιος, το 303, επί Διοκλιτιανού,  κατά τους διωγμούς των Χριστιανών, υπερασπίστηκε με γενναιότητα και αυταπάρνηση τα ιδεώδη του Χριστιανισμού. Κατηγορήθηκε και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια τα οποία αντιπαρήλθε με αξιοθαύμαστη αντοχή και καρτερία. Στις 23 Απριλίου του ιδίου χρόνου απαγχονίσθηκε στη Νικομήδεια. Δίκαια κατέχει σημαντική θέση στο λαϊκό εορτολόγιο και η μνήμη του τιμάται απ' όλο το χριστιανικό κόσμο.

 

Τιμώντας τον και ‘μείς σήμερα, ως προστάτη του ένδοξου πεζικού και του στρατού ξηράς θα ήθελα, ως πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων, να εκφράσω την ευαρέσκειά μου προς όλα τα στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, ΣΥΟΠ, οπλίτες, έφεδρους, εθνοφύλακες και πολιτικό προσωπικό που με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και επαγγελματισμό φέρουν εις πέρας την αποστολή τους τιμώντας την Εθνική Φρουρά. Αυτό μας γεμίζει με περηφάνια και αισιοδοξία για το μέλλον.

 

Στη δύσκολη παγκόσμια συγκυρία, δυστυχώς, η Τουρκία, παρουσιάζεται ως ειρηνοποιός στον πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ενώ την ίδια στιγμή, παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, με την κατοχή πέραν του 36% των εδαφών της πατρίδας μας, τις παράνομες προκλήσεις και παραβιάσεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Ενέργειες που αποσκοπούν ξεκάθαρα στη διχοτόμηση της Κύπρου. 

 

Συγχρόνως η Άγκυρα διεξάγει ένα συνεχιζόμενο υβριδικό πόλεμο με την εκμετάλλευση της ανθρώπινης δυστυχίας προωθώντας σε τακτική βάση την παράνομη μετανάστευση στοχεύοντας στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα του νησιού μας. 

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Η στάση της Τουρκίας διαμορφώνει ένα δυσχερές περιβάλλον που επιβάλει την εγρήγορση αλλά και αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.  Ο εκσυγχρονισμός των οπλικών συστημάτων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της παρούσας κυβέρνησης και το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ προχωρεί σταθερά στην υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος.

 

Η άμυνα της Κύπρου αποτελεί μέσο κατοχύρωσης και ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αποτροπή κινδύνων και απειλών. Στόχος μας είναι να καταστεί η Εθνική Φρουρά ένας σύγχρονος και ευέλικτος στρατός, ικανός να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κάθε πρόκληση. 

Δεν παύουμε όμως να παραμένουμε έτοιμοι για πολιτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών για δίκαιη επίλυση του κυπριακού, στηριζόμενοι στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δέσμη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που προτείνουμε σκοπό έχει να υποβοηθήσει την προσπάθεια αυτή. 

 

Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση της ωραίας αυτής εκδήλωσης. 

 

Θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά με υγεία και Ειρήνη.