Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, μαζί σας, στην καθιερωμένη χοροεσπερίδα του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού. Μου δίνεται έτσι η ευκαιρία να σας δω από κοντά και να επισημάνω το αξιόλογο έργο που επιτελείτε ως σύνδεσμος.

Θα ήθελα όμως κατ’ αρχάς, να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του αλλά και στη μεγάλη οικογένεια του Πυροβολικού για τον πρόωρο χαμό, του καθόλα άξιου στελέχους της Εθνικής Φρουράς Φρίξου Σμυρνιού. 

Η καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα, αλλά και άλλες εκδηλώσεις που πραγματοποιείτε αναδεικνύουν τη σχέση αλληλεγγύης και τους άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συναδελφικότητας μεταξύ των εφέδρων πυροβολητών της Εθνικής Φρουράς. Προς τούτο θέλω να συγχαρώ από καρδιάς το φίλο πρόεδρο Γιώργο Γεωργιάδη και τα μέλη του συνδέσμου, υπογραμμίζοντας και αναγνωρίζοντας την πολυδιάστατη δράση και προσφορά σας στην Εθνική Φρουρά και την κοινωνία μας ευρύτερα.

Παράλληλα και πέραν της πολύτιμης βοήθειας για εκπλήρωση της επιχειρησιακής αποστολής της Εθνικής Φρουράς, οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνετε έχουν θετικό αντίκτυπο στο ένστολο προσωπικό ως παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς, αποτελώντας το συνδετικό κρίκο μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και του στρατεύματος.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Άμυνας πράττουμε ότι είναι δυνατόν σύμφωνα πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους. Δεδομένου ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο, η κατοχή και η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων συνεχίζεται, καθίσταται επιβεβλημένη η ύπαρξη, η ενίσχυση και η αναβάθμιση της άμυνας μας. Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι το 2021 οι δαπάνες για την αμυντική θωράκιση ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 18 χρόνων και αυτό φιλοδοξούμε να συνεχιστεί και φέτος.

Φίλες και φίλοι,

Σας καλώ να στρέψουμε για λίγο τη σκέψη μας στους ηρωικούς πυροβολητές  που έγραψαν σελίδες δόξας στα πεδία των μαχών το 1974, αγωνιζόμενοι εναντίον του Τούρκου εισβολέα δίνοντας  τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος.

Εκφράζοντας την αιώνια ευγνωμοσύνη μας ας τους διαβεβαιώσουμε ότι η θυσία τους δεν ξεχνιέται, αλλά αποτελεί χρέος απλήρωτο  για όλους εμάς, και θα συνεχίσουμε την προσπάθειά ώστε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών του λαού και της ιστορίας μας. Τους υποσχόμαστε ότι θα αφιερώσουμε το άπαν των δυνάμεών μας για τη δικαίωση των αγώνων τους.

Μια δικαίωση που μπορεί να επέλθει μόνο μέσα από μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, η οποία θα τερματίζει την κατοχή, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την επανένωση της πατρίδας μας σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας και σταθερότητας, στηριζόμενοι στα ψηφίσματα του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σ΄ αυτό τον αγώνα, για αποκατάσταση της ιστορικής πραγματικότητας, οφείλουμε όλοι να συστρατευθούμε. Η συνεπής και με ενθουσιασμό συμμετοχή σας στις τάξεις της εν όπλοις εφεδρείας αναπτερώνει το ηθικό της κοινωνίας και ενδυναμώνει τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για επίλυση του προβλήματος που ταλανίζει για τόσα χρόνια τον τόπο μας.

Σας συγχαίρω και πάλι για τη άρτια διοργάνωση της αποψινής εκδήλωσης, αλλά και για την άριστη συνεργασία που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού και του Υπουργείου Άμυνας.

Εύχομαι σε όλους σας καλή διασκέδαση και είθε η Ανάσταση του Κυρίου που θα γιορτάσουμε σε λίγες ημέρες να φέρει την πολυπόθητη ανάσταση και στον τόπο μας!