Είναι με ιδιαίτερη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση να παρευρίσκομαι απόψε μαζί σας στα εγκαίνια του Κέντρου Έκθεσης Σύγχρονων Τεχνολογιών για την αειφόρο ανάπτυξη. Το κέντρο στεγάζεται στο κτίριο του Παραδοσιακού Μπακάλικου και αποτελεί πρότυπο  για τις εφαρμογές  του ερευνητικού προγράμματος Ηybuild, που διοργανώνουν από κοινού η Ερευνητική Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας FOSS του Πανεπιστημίου Κύπρου και ο Δήμος Αγλαντζιάς.

 

Ως τέως Δήμαρχος Αγλαντζιάς συμμετείχα στις συζητήσεις και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου το 2017 με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την εκπόνηση της εν λόγω μελέτης για χρησιμοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών με σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη και την υλοποίηση του έργου, στο χώρο που βρισκόμαστε απόψε. Νοιώθω δε ιδιαίτερα ικανοποιημένος που  το όραμά μας περατώθηκε από το νυν συμβούλιο του Δήμου και σήμερα είμαστε όλοι στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε στους δημότες μας το πολύ σημαντικό αυτό έργο. Αγαπητέ δήμαρχε, φίλε Ανδρέα Κωνσταντίνου, αγαπητά μέλη του δημοτικού συμβουλίου, σας συγχαίρω από καρδιάς.

 

 

Θεωρώ ότι το πρωτοποριακό έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι μεγάλης σημασίας και αξίας για τον πυρήνα της Παλιάς Αγλαντζιάς, γιατί εδώ οι Αγλαντζιώτες κάθε ηλικίας θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Το κτίριο παράλληλα θα λειτουργήσει και ως πολυλειτουργικός χώρος, όπου θα διοργανώνονται και άλλες δραστηριότητες, όπως επιστημονικές διαλέξεις και πολιτιστικές  εκδηλώσεις.

 

Η συνεργασία του Δήμου Αγλαντζιάς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Hybuildάρχισε, όπως προανέφερα, το 2017.  Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συνεργαστεί με την Μονάδα Ενεργειακής Αειφορίας FOSS για την υλοποίηση των στόχων του ερευνητικού προγράμματος βασίστηκε στο γεγονός ότι από τη συνεργασία αυτή θα υπήρχε αμοιβαίο όφελος. Επιπλέον συνέργειες όπως αυτή ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ της Πανεπιστημιακής Κοινότητας με την Τοπική Αρχή, κάτι που αποτελεί υψηλό στόχο και των 2 φορέων.

 

Ο καρπός της συνεργασίας του Δήμου Αγλαντζιάς και του Πανεπιστημίου Κύπρου, αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να υλοποιηθούν αξιόλογα και πρωτοποριακά έργα. Για το λόγο αυτό η προσπάθεια θα πρέπει να συνεχιστεί στο μέλλον και σε άλλους τομείς.

 

Χαίρομαι που ένα πρωτοποριακό έργο έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς από την ομάδα εργασίας, τα μέλη της οποίας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.

 

 

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφέρω ότι ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε θέσει ως ένα από τους άξονες δράσης την ανάπτυξη δυνατοτήτων Έρευνας και Καινοτομίας για την άμεση και αποτελεσματική υποστήριξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της χώρας. Προς τούτο χρηματοδοτήσαμε 2 δράσεις με συνολική χρηματοδότηση 900 χιλιάδων ευρώ, ενώ προγραμματίζεται παρόμοια δράση με 2 επιπλέον έργα. Έχουμε εξασφαλίσει από το ταμείο ανάκαμψης για τεχνολογίες διττής χρήσης (dual use) 3 εκ. ευρώ. Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Βιομηχανικής Ανάπτυξης στην Άμυνα (EDIDP) υποστηρίζουμε 10  προτάσεις με χρηματοδότηση, πέραν της Ευρωπαϊκής, 400,000 € και παρόμοια θα πράξουμε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας (EDF) όπου έχουμε υποστηρίξει 19 προτάσεις και αναμένουμε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης τους. 

 

Όσο αφορά τις περιβαλλοντικές δράσεις το υπουργείο σε συνεργασία με την ΑΗΚ και το Υπουργείο Ενέργειας προβαίνει στην αλλαγή των ενεργοβόρων λαμπτήρων σε όλα τα στρατόπεδα με τύπου LED με εξοικονόμηση 67%.

 

Επιπλέον βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της εξέτασης της αίτησης μας για έγκριση από την ευρωπαϊκή επιτροπή χρηματοδότησης ύψους 19 εκ. ευρώ για τοποθέτηση φωτοβολταικών συστημάτων σε 56 στρατόπεδα που θα έχουν απόδοση 19000 μεγαβατόρες ανα έτος και θα συνεισφέρουν 2.2% επί του συνόλου των στόχων της ΚΔ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2030.  

 

Για μία ακόμη φορά σας ευχαριστώ για την τιμητική πρόσκληση και σας εύχομαι κάθε καλό.