Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο στρατόπεδο «Σταύρου Στυλιανίδη», στην τελετή βράβευσης των εθελοντών αιμοδοτών, μελών της Εθνικής Φρουράς.

 

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί αναμφισβήτητα ύψιστη έκφραση αλληλεγγύης και προσφοράς προς το συνάνθρωπό μας και  μια σπουδαία έμπρακτη πράξη αγάπης και ανθρωπιάς. 

 

O εθελοντισμός, ως ιδέα, έχει στόχο τη βοήθεια προς το συνάνθρωπο και προσδίδει νόημα σε αξίες, όπως ο αλτρουισμός και η φιλανθρωπία. Εν προκειμένω η εθελοντική προσφορά αίματος, για να σώσουμε ζωές συνανθρώπων μας, συνιστά ένα θεάρεστο έργο, πραγματικά μοναδικής κοινωνικής σημασίας. 

 

Γι΄ αυτό θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς, άντρες και γυναίκες της Εθνικής Φρουράς που ως εθελοντές αιμοδότες αποτελείτε ενεργά μέλη αυτής της ανιδιοτελούς προσπάθειας, με μοναδικό σκοπό την προσφορά του αντίδωρου ζωής στο συνάνθρωπό μας.

 

Στην πατρίδα μας η εθελοντική αιμοδοσία έχει καταστεί θεσμός. Η  σταθερή αύξηση του αριθμού εθελοντών αιμοδοτών κατατάσσει την Κύπρο ανάμεσα στις 62 χώρες παγκόσμια με πλήρη επάρκεια αίματος που προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ παράλληλα κατέχει την πρωτιά ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με ποσοστό αιμοδοτών που φθάνει το 9% του συνολικού της πληθυσμού

 

Οι καθημερινές ανάγκες των νοσοκομείων σε αίμα είναι πολύ μεγάλες, χάρη όμως στην ευσυνειδησία και το υψηλό αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος όλων εσάς, μπορούν να καλύπτονται αποκλειστικά μέσω της εθελοντικής αιμοδοσίας.  

 

Εθελόντριες και Εθελοντές αιμοδότες,

 

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς της πανδημίας του κορωνοϊού η αιμοδοσία αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία. Τα μέτρα  περιορισμού της διασποράς του και ο αναγκαστικός περιορισμός της κοινωνικοποίησης,  καθιστούν την ανάγκη για συνέχιση της προσφοράς αίματος ουσιώδους σημασίας για την επιβίωση συνανθρώπων μας που το έχουν απόλυτη ανάγκη.  

Ας θυμηθούμε λοιπόν τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη στην ομιλία του κατά την απονομή του Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη. 

«Σ᾿ αυτό τον κόσμο, πού ολοένα στενεύει, ὁ καθένας μας χρειάζεται όλους τους άλλους. Πρέπει ν᾿ αναζητήσουμε τον άνθρωπο, όπου και να βρίσκεται».