Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην Αθαλάσσα, για την τελετή αποφοίτησης των Στρατονόμων της 2021 ΕΣΣΟ. 

 

Μια τελετή με την οποία οι νέοι στρατονόμοι μετά την ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα μακράς και επίμοχθης διαδικασίας και εκπαίδευσης, εντάσσονται και επίσημα στην επίλεκτη δύναμη της Στρατονομίας.

 

Για αυτή σας την επιτυχία σας απευθύνω τα θερμότερα συγχαρητήρια και σας εύχομαι μια καλή και ιδιαίτερα παραγωγική θητεία, αντάξια όλων των προηγούμενων ΕΣΣΟ, που είχαν την τιμή να φορέσουν το γαλάζιο πηλήκιο των στρατονόμων.

Είμαι σίγουρος ότι νοιώθετε μεγάλη ικανοποίηση που καταφέρατε μέσα από μία απαιτητική και σκληρή εκπαίδευση να φτάσετε με επιτυχία στο τέλος της διαδρομής. 

 

Ταυτόχρονα και οι οικογένειές σας, θα αισθάνονται με τη σειρά τους υπερήφανες για εσάς. Γιατί γνωρίζουν ότι επιλέξατε ένα δύσκολο δρόμο με κοπιώδεις ψυχικές και σωματικές δοκιμασίες και σας βλέπουν να στέκεστε πλέον αγέρωχοι στον τερματισμό.   

 

Σε σας αγαπητοί γονείς θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο εύγε διότι στη σημερινή εποχή της συνεχούς αμφισβήτησης, αναθρέψατε τα παιδιά σας με ηθικές αξίες και τους διδάξατε την αγάπη προς την πατρίδα, προσπάθεια που εξαργυρώνεται σήμερα. Δικαιούστε να  τα καμαρώνετε που στέκονται με το κεφάλι ψηλά, ως περήφανοι Στρατονόμοι αλλά και ικανοί μαχητές.

 

Στο Διοικητή Στρατονομίας και στους εκπαιδευτές, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, οι οποίοι μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου, έφεραν σε πέρας την αποστολή τους εκφράζω την ευαρέσκεια μου και τους προτρέπω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο το έργο τους. 

 

Νέοι Στρατονόμοι,

 

Από σήμερα αναλαμβάνετε ειδικά καθήκοντα διαφύλαξης του νόμου, επιβολής και επιτήρησης της τάξης και της πειθαρχίας στο στράτευμα, τα οποία προϋποθέτουν υψηλό αίσθημα ευθύνης, σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Ένα πειθαρχημένο σύνολο καθιστά ικανές τις ένοπλες δυνάμεις μιας χώρας, γιατί όπως ανέφερε και ο αρχαίος Έλληνας ιστορικός Ξενοφώντας «η μὲν γὰρ εὐταξία σῴζειν δοκεῖ, ἡ δὲ ἀταξία πολλοὺς ἤδη ἀπολώλεκεν», υποδεικνύοντας ότι η πειθαρχία φαίνεται πως σώζει (στον πόλεμο), ενώ η έλλειψη πειθαρχίας καταστρέφει πολλούς.

 

Οφείλετε να αποτελείτε το παράδειγμα του πειθαρχημένου, υπεύθυνου και συνετού στρατιώτη. Αυτού που αποτελεί υπόδειγμα προς όλο το ένστολο προσωπικό, αλλά και προς ολόκληρη την κοινωνία. Με τη συμπεριφορά σας να αναδεικνύετε πάνω απ’ όλα την ανθρωπιά,  το ήθος και την ευγένεια. Ταυτόχρονα όμως να είστε δίκαιοι και να απαιτείτε την πιστή εφαρμογή των νόμων και κανονισμών που διέπουν το στράτευμα.  

 

Το «Νόμος, Τάξις, Πειθαρχία» που φέρετε στη στολή σας θα πρέπει να αποτελεί για σας τον κώδικα που θα σας χαρακτηρίζει για το υπόλοιπο της θητείας σας. 

 

Η Πολιτεία, η ηγεσία του στρατεύματος, όπως και ολόκληρη η κοινωνία έχουν υψηλές προσδοκίες και απαιτήσεις από σας και είμαστε βέβαιοι ότι θα φανείτε αντάξιοι.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Κλείνουμε φέτος 47 χρόνια από τη βίαιη διαίρεση της πατρίδας μας και εξακολουθούμε να βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες της τουρκικής κατοχής με όλα τα συνεπακόλουθα. Η Τουρκία πέραν από κάθε λογική, εκδηλώνει, το τελευταίο διάστημα, μια  πρωτοφανή επιθετικότητα συνεχίζοντας την αμφισβήτηση της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας επιδιώκοντας νέα τετελεσμένα στο έδαφος και στη θάλασσα, με απώτερο σκοπό την οριστική διχοτόμηση του νησιού μας. 

 

Παρά την απαράδεκτη και άτεγκτη στάση της, εμείς δηλώνουμε σθεναρά ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας, στην οποία θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι αρχές και αξίες της ΕΕ. 

 

Ενόσω όμως η Κυπριακή Δημοκρατία απειλείται έχουμε υποχρέωση να ενισχύουμε και να αναβαθμίζουμε την ΕΦ, με στόχο την αποτελεσματική προστασία της ανεξαρτησίας και της εδαφικής  ακεραιότητάς της.

 

Συγχαίρω για ακόμα μια φορά τους νέους στρατονόμους για την επιτυχία τους και τους εύχομαι καλό υπόλοιπο θητείας, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία. 

 

Καλές γιορτές σε όλους σας. 

 

Σας ευχαριστώ.