Να ευχηθώ κατ' αρχήν στους σημερινούς εορτάζοντες χρόνια πολλά και κάθε καλό.

Με ιδιαίτερη περηφάνια παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» για να γιορτάσουμε τον προστάτη του ναυτικού, τον Άγιο Νικόλαο αλλά και να αποδώσουμε τον απαιτούμενο φόρο τιμής στο προσωπικό του ναυτικού, που θυσίασε τη ζωή του για την πατρίδα εν ώρα καθήκοντος. 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στα στελέχη και τους ναύτες που υπηρετούν, σήμερα, με ζήλο και επαγγελματισμό δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό, τιμώντας τον κλάδο τους και την Εθνική Φρουρά.

Το ναυτικό βάσει της αποστολής του, συμμετέχει μαζί με άλλα τμήματα της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνικές ασκήσεις, ενισχύοντας την αμυντική συνεργασία με άλλα κράτη δημιουργώντας συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Αεροναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε τακτά χρονικά διαστήματα με σημαντικότερα παραδείγματα τις «NOBLE DINA-2021», «ΕΥΝΟΜΙΑ 2-2021» , «BRIGHT STAR» και «ΜΕDUSA 11» με συμμετοχή χωρών όπως την Ελλάδα, Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ιταλία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Μια καινούρια σελίδα ανοίγεται πλέον με συνεκπαιδεύσεις στις ειδικές επιχειρήσεις. Η Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών σε συνεργασία με  τμήματα Καταδρομών ασκήθηκαν, κατά το τρέχον έτος, μαζί με τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Ελλάδας αλλά και Ομάδων των NAVY SEALS του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.  

Η συνεργασία και συνεκπαίδευση με φίλιες και συμμαχικές ένοπλες δυνάμεις και η συμμετοχή σε πολυεθνικές διακλαδικές ασκήσεις ενισχύουν τη διαλειτουργικότητα και τη ναυτοσύνη αλλά και την απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας ειδικά από τη συνεκπαίδευση των ΟΥΚ με αντίστοιχες μονάδες άλλων χωρών. Η επιτυχία τους υποχρεώνει όλους εμάς να εντείνουμε και να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την προσπάθεια για κοινές ασκήσεις μέσα στο πλαίσιο των συνεργασιών μας.

Στον τομέα της καινοτομίας σε θέματα άμυνας, αξιωματικοί του Ναυτικού συμμετέχουν  ως εμπειρογνώμονες σε ερευνητικά προγράμματα, χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, που αφορούν κυρίως την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές για την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών του ναυτικού.  

Η δράση του πολεμικού ναυτικού έχει διευρυνθεί επιπλέον με τη διεξαγωγή ανθρωπιστικών αποστολών και επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης παρέχοντας βοήθεια όπου χρειάζεται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Η Τουρκική αδιαλλαξία σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη επιθετική στάση της, επιβάλλουν τη συνεχή αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς. Μέσα στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους, προχωρούμε με σταθερά βήματα στην εκτέλεση του εξοπλιστικού μας προγράμματος που εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά στα υψηλότερα οικονομικά επίπεδα των τελευταίων 17 χρόνων.

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της Ναυτικής Αποτροπής και των δυνατοτήτων των Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών αποκτήθηκαν 3 σκάφη  έρευνας και διάσωσης για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών, αναβαθμίστηκε το σύστημα κατευθυνόμενων πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας και σύντομα θα αρχίσει ο εκσυγχρονισμός των δυνατοτήτων συλλογής ναυτικών πληροφοριών, διοίκησης και ελέγχου ναυτικών επιχειρήσεων.

Σε θέματα υποδομών κατασκευάστηκε ελικοδρόμιο και άρχισε η εκπόνηση σχεδίων για την κατασκευή  εγκαταστάσεων εντός της Ναυτικής Βάσης για φιλοξενία μεγάλων ναυτικών μονάδων.   

Θα ήθελα, για άλλη μια φορά, να συγχαρώ το Διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού και όλο το προσωπικό για το έργο που επιτελείτε.  Σας εύχομαι το απέραντο μπλέ της θάλασσας κι ο ζωογόνος αέρας της να σας δίνουν το σθένος και τη δύναμη να συνεχίσετε  με ζήλο και αφοσίωση την εκτέλεση της αποστολής σας.

Χρόνια Πολλά και Καλές γιορτές σε όλους.