Γιορτάζουμε την 61η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τιμούμε όσους αγωνίστηκαν και θυσίασαν τη ζωή τους για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

 

Η πληγή της κατοχής είναι ακόμη ανοικτή, ο εισβολέας είναι ακόμη στα χώματά μας, για να μας θυμίζει ότι ο αγώνας προς την τελική δικαίωση συνεχίζεται.

 

Η Κύπρος, ως μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με εξαιρετικές σχέσεις με τα  όμορα κράτη και στιβαρές αμυντικές συνεργασίες εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στέλνει μήνυμα σταθερότητας και ειρήνης με βάση το Διεθνές Δίκαιο.

 

 

Παράλληλα, η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πορεία συνεχούς αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε να φέρνει σε πέρας την αποστολή της, που δεν είναι άλλη από την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

 

 

Με την ευκαιρία χαιρετίζω την πρόσφατη ιστορική αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την εμπέδωση συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στη Μεσόγειο αλλά και για τη στρατιωτική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

Η παρουσία του φίλου Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου αποδεικνύουν τους διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το κλίμα σύμπνοιας, ενότητας και ομοψυχίας με το οποίο πορευόμαστε. Τους συγχαίρω για τη συμφωνία με τη Γαλλία, καθώς η αμυντική ενίσχυση της Ελληνικής Δημοκρατίας  είναι πάντοτε καλά νέα για τον Κυπριακό και τον απανταχού Ελληνισμό.

 

 

Για ακόμη μία χρονιά η στρατιωτική παρέλαση  διεξήχθη με υψηλό φρόνημα, εργατικότητα και επαγγελματισμό. Εκφράζω την ευαρέσκεια μου στον Αρχηγό Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη και στο προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας αλλά και σε όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο συνέβαλαν στην επιτυχία. 

 

Καταλήγοντας, ευχαριστώ θερμά τους πρέσβεις και τους ακόλουθους άμυνας για την εδώ παρουσία τους. 

 

Χρόνια πολλά στην Κυπριακή Δημοκρατία.