Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών των παραγωγικών σχολών, σε μια ξεχωριστή τελετή, με την οποία επισφραγίζονται οι κόποι και οι προσπάθειες ετών. Προς τούτο σας συγχαίρω θερμά για την επιλογή σας να διεκδικήσετε θέση στις στρατιωτικές παραγωγικές σχολές της Ελλάδας καθώς και την επιτυχία σας στις εξετάσεις. 

 

Με τη σημερινή διαβεβαίωση εντάσσεστε και επίσημα στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια της Εθνικής Φρουράς. 

 

 

Σήμερα δρέπετε τους κόπους των προσπαθειών σας, με τη διαβεβαίωσή σας ως σπουδαστές και ταυτόχρονα αρχίζετε την ενεργή σας υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις του τόπου μας. Η επιλογή σας αυτή τιμά τόσο εσάς όσο και τις οικογένειές σας. 

 

Η φοίτηση θα σας δώσει τα απαραίτητα εφόδια, για να ενταχθείτε, με την ολοκλήρωση της στην Εθνική Φρουρά. Σας καλώ λοιπόν κατά τη διάρκειά της, να εργαστείτε σκληρά χωρίς να φείδεστε χρόνου και μόχθου. 

 

Να αδράξετε κάθε ευκαιρία, ώστε να αποκομίσετε όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εφόδια, όλες τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα σας παρουσιαστούν.

 

 

Αξιοποιήστε την πείρα των εκπαιδευτών σας, την παράδοση των σχολών και τα βιώματα που θα αποκτήσετε με τους συναδέλφους σας. 

 

Θέλω να σας τονίσω και να σας επιστήσω την προσοχή, ότι η καριέρα σας αρχίζει από σήμερα και οι επιδόσεις σας στις στρατιωτικές σχολές θα σας συνοδεύουν για πάντα και θα επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανέλιξή σας.

 

Σε αυτή σας την προσπάθεια, το Υπουργείο Άμυνας θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα σας, αρωγός και συμπαραστάτης. 

 

 

Το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων αποτελεί το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος. Γι’ αυτό και επενδύουμε στη συνεχή ενημέρωση, στην επιμόρφωση και στην ακαδημαϊκή κατάρτιση του, ώστε να καταστεί ικανό να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις των σύγχρονων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

 

Κυρίες και κύριοι

 

Οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου καταδεικνύουν τις πραγματικές της προθέσεις που αφορούν την αναγνώριση της κυριαρχίας του παράνομου μορφώματος στην κατεχόμενη γη μας και την επιδίωξη λύσης δύο κρατών στο νησί. 

 

 

Στόχος μας είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης αυτής κατάστασης. Ως Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας την οποία καλούμε να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης του Κυπριακού, συμβατής με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών. Μιας λύσης που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας για ευημερία και προκοπή. 

 

 

Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο μας. 

 

Για τους λόγους που προανέφερα είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη, η ενίσχυση και η συνεχής αναβάθμιση της άμυνάς μας.

 

Είμαι σίγουρος ότι απ΄ την πλευρά σας θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας και θα συνεχίσετε να κάνετε περήφανες τις οικογένειές σας. 

 

Κλείνοντας, εύχομαι στον καθένα από εσάς καλή φοίτηση, υγεία και κάθε καλό. Σας ευχαριστώ.