Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της άτυπης Συνόδου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στη Λιουμπλιάνα στη Σλοβενία.  

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, τη Λιβύη, τα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μοζαμβίκη και την περιοχή του Σαχέλ. Σε αυτό το πλαίσιο και εστιάζοντας στην εύθραυστη κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, αφού συμμερίστηκε τις ανησυχίες για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Αφγανών πολιτών, ανέφερε την ανάγκη για ισχυρότερη κοινή ευρωπαϊκή άμυνα και τόνισε τη σημασία της στήριξης της ΕΕ για την αποκατάστασης  της ασφάλειας στην περιοχή.

Συμφωνήθηκε επίσης το χρονοδιάγραμμα για τη Στρατηγική Πυξίδα, η οποία θα καθορίσει τη στρατηγική Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ για τα επόμενα χρόνια. Οι  Υπουργοί Άμυνας εξέφρασαν την βούληση τους για έκδοση του πρώτου προσχεδίου το συντομότερο, προκειμένου αυτό να συζητηθεί στο επόμενο συμβούλιο εντός Νοεμβρίου 2021.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Πετρίδης έχει διμερείς συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Ιταλίας και της Αυστρίας κ. Lorenzo Guerini και κα. Klaudia Tanner, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος και μελλοντικές δράσεις στον τομέα της άμυνας και ασφαλείας.