(Κυριακή, 18 Ιουλίου 2021, Ι. Ν. Αγίου Ελευθερίου, Κυβερνητικός Οικισμός Αγίου Ελευθερίου)

 

Ιερό και πατριωτικό καθήκον μας έφερε σήμερα εδώ στον ιερό ναό του Αγίου Ελευθερίου για να αποδώσουμε τον πρέποντα φόρο τιμής και τον προσήκοντα σεβασμό στους ήρωες και τους πεσόντες συμπατριώτες μας που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος για την πατρίδα, κατά την Τουρκανταρσία του 1963-64 και το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. 

Ταυτόχρονα αναπέμπουμε δέηση για όλους εκείνους που η τύχη τους ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστη. Οι συγγενείς των αγνοουμένων μας, εξακολουθούν μετά από παρέλευση 47 χρόνων να περιμένουν εναγωνίως τη διακρίβωση της τύχης τους και ομολογουμένως πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα σε ολόκληρο το δράμα της κυπριακής τραγωδίας. 

Ως πολιτεία οφείλουμε το σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας  σε όλους εκείνους που προασπίστηκαν γενναία και με αυτοθυσία την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της νεοσύστατης τότε Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Στους νέους που έσπευσαν στο κάλεσμα της πατρίδας το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974 για να υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, αλλά και στους αμάχους, τους καθημερινούς ανθρώπους που συνελήφθησαν στα χωριά τους παράνομα από τα τουρκικά στρατεύματα και τους Τουρκοκύπριους ενόπλους.

 

Πράξεις ηρωισμού, ανδρείας και ανθρώπινης καταξίωσης, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, παραμένουν αδικαίωτες. Οι αιμορραγούσες πληγές της Κύπρου μας, παραμένουν ακόμα ανοικτές. 

Οι χιλιάδες των προσφύγων, οι αδιευκρίνιστες τύχες των αγνοουμένων, τα κατεστραμμένα μνημεία, οι γκρεμισμένες εκκλησιές, οι συλημένοι τάφοι των προγόνων μας και η συνεχής παραβίαση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων, αποτελούν οδυνηρές πραγματικότητες.

Ο Δήμος Λατσιών αποτελεί μέρος της ιστορίας και των συνεπειών της Τουρκικής εισβολής του 1974. Το 82% των δημοτών του είναι πρόσφυγες από 132 πόλεις και χωριά της πατρίδας μας. 

Απλοί άνθρωποι που ξεριζώθηκαν από την γη των προγόνων τους και διαμένουν σήμερα στο Δήμο, σε 3 οικισμούς και 2 αυτοστεγάσεις. Μέσα από τις τεράστιες δυσκολίες της προσφυγιάς ξαναέφτιαξαν τη ζωή τους και προσπαθούν για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους, μεγάλος αριθμός των οποίων κατοικούν μόνιμα εδώ.

 

Οι Λατσιώτες, 

είστε άνθρωποι που αγαπάτε την πατρίδα σας και δε διστάζετε να δώσετε τη ζωή σας γι’ αυτή. Το αποδεικνύουν τόσο τα γεγονότα του 1963-64 τις Τουρκοανταρσίας, όσο και της Τουρκικής εισβολής του 1974 προσφέροντας το αίμα σας για την υπεράσπιση της ελευθερίας της Κύπρου μας.

Ο κατάλογος των πεσόντων και αγνοουμένων μακρύς. 136 συμπατριώτες μας προερχόμενοι από τα Λατσιά και 46 πόλεις και χωριά της Κύπρου αναγράφονται σε αυτόν. Οι πράξεις τους φωτεινός φάρος για όλους εμάς για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η πατρίδα μας σήμερα αντιμετωπίζει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις αφού η Τουρκία προβάλλει νέες απαράδεκτες απαιτήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε, είναι να εργαστούμε με ενότητα και ομοψυχία. 

Χρέος μας, είναι η αδιαπραγμάτευτη διεκδίκηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων του λαού μας. Η απαίτηση για εφαρμογή των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. 

Η συνεχής διακήρυξη και εμμονή, χωρίς παλινδρομήσεις, ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους από την Τουρκία. 

Παρά τις έντονες προκλήσεις και την αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, η Κυβέρνηση εργάζεται συστηματικά και υπεύθυνα για τη συνέχιση του δίκαιου αγώνα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, επανέλαβε τις θέσεις της πλευράς μας, που στόχο έχουν την εξεύρεση βιώσιμης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και των  σχετικών όρων εντολής του ΓΓ των ΗΕ.

Υπογράμμισε ακόμα τη συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, επισημαίνοντας την παράνομη επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα, στις 20 Ιουλίου και την ανάγκη όπως αποφευχθούν οι όποιες νέες ενέργειες κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου.

 

Επανέλαβε τη δέσμευσή του να εμπλακεί σε ένα νέο δημιουργικό διάλογο, με πλήρη σεβασμό στα ψηφίσματα των Η.Ε, νοουμένου ότι όλα τα μέρη απέχουν από οποιεσδήποτε παράνομες ενέργεις.

Όραμα και στόχος μας είναι ο τερματισμός της απαράδεκτης αυτής κατάστασης, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού στον τόπο μας.  

Παραμένουμε πιστοί έναντι της θυσίας των ηρώων μας και δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνέχιση του αγώνα. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των ηρώων μας και θα δικαιωθούν οι πολύχρονοι αγώνες του λαού μας.

Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες των αγώνων μας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη. 

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Θεός διά της ευσπλαχνίας Του να δώσει τέλος στο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

 

Σας ευχαριστώ.