(Κυριακή, 27 Ιουνίου 2021, Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Αγλαντζιάς, Αγλαντζιά)

 

Με τιμά ιδιαίτερα και νοιώθω βαθιά συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας για να καταθέσουμε τις δάφνες της αιώνιας ευγνωμοσύνης μας σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν στον βωμό του καθήκοντος προς την πατρίδα, αλλά και σε εκείνους που χάθηκαν στη δίνη του προδομένου εκείνου αγώνα, το μαύρο καλοκαίρι του 1974 και η τύχη τους παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη.

 

Με απέραντο σεβασμό αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής σε αυτούς που «όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες. Ποτέ από το χρέος μη κινούντες» παρόλο που γνώριζαν «πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος κι οι Μήδιοι επιτέλους θα διαβούνε». 

Σε αυτούς τους άγνωστους για το ευρύ κοινό ήρωες, που την ώρα της ευθύνης και του καθήκοντος, δήλωσαν παρόντες και πέρασαν στο πάνθεον των αθανάτων, κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ. 

 

Οι πληγές από τη βάρβαρη εισβολή είναι ακόμη ανοικτές. Το έγκλημα κατά της πατρίδας,  σας αποστέρησε τους δικούς σας ανθρώπους, τη στοργή του πατέρα, την αγάπη του συζύγου και τα παιδικά χαμόγελα, ντύνοντάς οικογένειες στα μαύρα του πόνου και της θλίψης.

Το ιστορικό μας καθήκον δεν περιορίζεται στην οφειλόμενη απότιση τιμών προς τους ηρωικούς νεκρούς μας. Μνημόσυνα όπως το σημερινό, πέραν από τις προσήκουσες στους ήρωες τιμές, συνιστούν μια μοναδική ευκαιρία για να αναλογιζόμαστε και το δικό μας χρέος προς την πατρίδα. 

Αναπέμπουμε επίσης, δέηση προς τον Μεγαλοδύναμο για την ανεύρεση των συνδημοτών, φίλων και συγγενών, των οποίων η τύχη ακόμα δεν έχει διακριβωθεί και τα ονόματά τους παραμένουν στον μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας.

Αγαπητοί,

Οφείλουμε να αναλογιστούμε τη δική μας ευθύνη για συνέχιση του δίκαιου αγώνα μέχρι την άγια μέρα της τελικής δικαίωσης, της απελευθέρωσης και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας του τόπου μας. 

Να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την πλήρη και αποτελεσματική διερεύνηση της τύχης και του τελευταίου αγνοούμενου συμπατριώτη μας, μέχρι να κλείσουν όλες οι ανοικτές πληγές που ταλανίζουν τις οικογένειές τους εδώ και δεκαετίες.

Να αντλούμε διδάγματα από την τραγωδία του 1974 και από τα όσα προηγήθηκαν, ώστε να κατευθύνουμε σωστά τις σκέψεις, τις πράξεις και την πολιτική μας συμπεριφορά. 

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι που συστηματικά και υπεύθυνα εργάζεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει όλοι να στραφούμε με ομοψυχία και αίσθημα ευθύνης, θέτοντας πάνω από όλα το εθνικό μας συμφέρον.

Η κατοχή των εδαφών μιας χώρας, μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί σε αυτή, αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική και ιστορική ανηθικότητα και πρέπει επιτέλους να τερματιστεί. Δε θα συμβιβαστούμε με τη συνήθεια μιας αργόσυρτης και σιωπηλής διχοτόμησης. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αμείωτη ένταση, με πίστη και ελπίδα. Είναι ιστορική υποχρέωσή να πετύχουμε την επανασύνδεσή με τη γη των προγόνων μας και την επιστροφή στα κατεχόμενά εδάφη μας.

Είμαστε αποφασισμένοι, να προχωρήσουμε σε ένα γόνιμο διάλογο στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων του νησιού.

Είναι ο μόνος δρόμος, για να μπορέσουμε να παραδώσουμε στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη και επανενωμένη πατρίδα, ειρηνική και ευημερούσα. 

Τιμή και δόξα στους ήρωες της Αγλαντζιάς. Τιμή και δόξα σε όλους τους ήρωες των αγώνων μας για ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη. 

Αιωνία ας είναι η μνήμη τους και είθε ο Θεός διά της ευσπλαχνίας Του να δώσει τέλος στο δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων μας.

Σας ευχαριστώ.