To Γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» το οποίο βρίσκεται σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης.

 

Σε γραπτή του δήλωση μετά το πέρας της επίσκεψης ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε: 

 

«Επισκέφθηκα το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο «Charles De Gaulle» εν πλω και ενημερώθηκα για την αποστολή και γενικότερα τις επιχειρήσεις που διεξάγει στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θα ήθελα εδώ να αναφέρω ότι την περίοδο 10 με 16 Μαΐου 2021 το αεροπλανοφόρο είχε ελλιμενιστεί στη Κύπρο, για σκοπούς συντήρησης και υποστήριξης, κατόπιν συνεννόησης των Κυπριακών και Γαλλικών Αρχών.

 

 

Την περασμένη Τρίτη πραγματοποιήθηκε η άσκηση αεράμυνας «ΤΑΛΩΣ 2021». Πέραν της συγκεκριμένης άσκησης, θα διεξαχθούν και νέες δραστηριότητες με τη συμμετοχή πολεμικών αεροσκαφών του Γαλλικού αεροπλανοφόρου και μέσα αεράμυνας της Εθνικής Φρουράς. Επιπρόσθετα, αύριο είναι προγραμματισμένη άσκηση έρευνας – διάσωσης στην οποία θα συμμετέχουν πτητικά μέσα από το «Charles De Gaulle» και πτητικά και πλωτά μέσα του ΓΕΕΦ.

 

 

Οι δεσμοί μας με την Γαλλία στηρίζονται σε κοινές αξίες και σε κοινή θεώρηση σχετικά με την ασφάλεια και ευημερία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Η Κύπρος υλοποιώντας συγκεκριμένη στρατηγική έχει μετατραπεί σε πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα από ένα δίκτυο μηχανισμών διμερών-τριμερών και άλλων πολυμερών συνεργασιών οι οποίες εδράζονται στο σεβασμό του Διεθνούς δικαίου.

 

 

Σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται προγράμματα συνεργασίας με χώρες της περιοχής όπως η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος και τα Η.Α.Ε, ενώ έχουμε προχωρήσει με αναβαθμισμένες συνεργασίες με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Στον τομέα της ασφάλειας και άμυνας και στη βάση Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας, η Εθνική Φρουρά διεξάγει μεγάλο αριθμό αεροναυτικών ασκήσεων στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

 

Τον Υπουργό Άμυνας συνόδευσε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ανδρέας Λουκά και η πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο Σαλίνα Γκρενέτ-Καταλάνο.