Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ετήσια πολυεθνική αεροναυτική άσκηση με την ονομασία «NOBLE DINA-2021», η οποία πραγματοποιήθηκε σε θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου, από τις 7 έως τις 11 Μαρτίου. 

 

Στην άσκηση συμμετείχαν πλωτά και πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, ως διοργανώτριας χώρας. 

 

 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, συμμετείχε σε όλες τις φάσεις της άσκησης με το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» της Διοίκησης Ναυτικού του ΓΕΕΦ. Επιπλέον έλαβαν μέρος ένα ελικόπτερο AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας του ΓΕΕΦ, καθώς και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), κατά τη φάση Έρευνας-Διάσωσης, στις 10 Μαρτίου 2021.   

 

 

Συγκεκριμένα, διεξήχθησαν διάφορα εκπαιδευτικά αντικείμενα στο ναυτικό περιβάλλον, τα οποία περιλάμβαναν Προχωρητικούς Ελιγμούς και Σχηματισμούς, Συνοδεία Πολεμικών Πλοίων, Τακτικό Παίγνιο, Επιχειρήσεις Ανθυποβρυχιακού Πολέμου και Αεροναυτικής Συνεργασίας, καθώς και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ, υπό τον συντονισμό του ΚΣΕΔ. Τα καθήκοντα Τακτικού Συντονιστή επί Σκηνής άσκησε το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ. 

 

 

Η συμμετοχή των μονάδων και του προσωπικού στην άσκηση «NOBLE DINA-2021» η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας δυνάμεων γειτονικών και φίλιων Κρατών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, κρίνεται ως ιδιαίτερα επιτυχής. Παρείχε ουσιαστική και πρακτική δυνατότητα επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς αεροναυτικών ασκήσεων κοινού ενδιαφέροντος.