Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Υπουργό Άμυνας της Γερμανίας κα. Annegret Kramp-Karrenbauer για ανασκόπηση των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Στο επίκεντρο της συζήτησης του κ. Πετρίδη με την κα. Kramp-Karrenbauer ήταν οι επιθετικές και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και ειδικότερα οι παραβιάσεις της κυριαρχίας και η παρεμπόδιση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επισημάνθηκε η παράνομη μεταφορά στρατιωτικού Γερμανικού υλικού στα κατεχόμενα και οι πρόσθετες ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως ο υβριδικός πόλεμος με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, τον έλεγχο της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και την ισλαμοποίηση των κατεχομένων. 

 

 

Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος στο πλαίσιο της ΕΕ σε συνεργασία με χώρες της περιοχής, για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας καθώς και της περιφερειακής συνεργασίας.

 

Συζητήθηκαν επίσης οι διμερείς εξελίξεις στα θέματα Άμυνας και Ασφάλειας  και η προοπτική περαιτέρω επέκτασης συνεργασίας και εμβάθυνσης σχέσεων, μέσω της  υπογραφής Προγράμματος Διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας (ΠΔΑΣ) για τα έτη 2021-2022 και  διαπίστευση Ακολούθου Άμυνας Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, με σκοπό την διευκόλυνση και περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων.