Ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικό - στρατιωτικές υποθέσεις κ. RClarke Cooper. Ο κ. Cooper συνοδευόταν από την Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, κα Judith Garber.

 

Η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα θερμό και φιλικό κλίμα ενώ συζητήθηκαν ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στην περαιτέρω εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ. Υπογραμμίσθηκε η αναβαθμισμένη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε θέματα άμυνας και ασφάλειας και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω προώθηση των εν λόγω σχέσεων. Συζητήθηκαν επίσης οι έκνομες και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, οι οποίες αποσταθεροποιούν γενικότερα την περιοχή.

 

Ο κ. Πετρίδης χαιρέτισε την απόφαση της Αμερικάνικης κυβέρνησης για προσωρινή άρση του εμπάργκο πώλησης «μη - φονικών όπλων» (non-lethal weapons) προς την ΚΔ και υπογράμμισε τη σημασία της. Μία απόφαση που εντάσσεται πλήρως στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που καθορίστηκαν με την υπογραφή της Δήλωσης Προθέσεων το 2018. 

 

 

Επιπλέον, καλωσόρισε την πρόσφατη αμερικανική απόφαση για παροχή Διεθνούς Στρατιωτικής Κατάρτισης και Εκπαίδευσης (International Military Education and Training - IMET) στην Εθνική Φρουρά, η οποία θα συμβάλει ουσιαστικά στην επαγγελματική κατάρτιση των μελών των Ενόπλων Δυνάμεών μας. Προς υλοποίηση της εν λόγω πρωτοβουλίας, ήδη έχει σταλεί πρόσκληση από τις ΗΠΑ για συμμετοχή προσωπικού της Εθνικής Φρουράς σε εκπαιδεύσεις για το 2021. 

 

 

Περαιτέρω, ο κ. Πετρίδης πρότεινε συγκεκριμένες δράσεις, που δύναται να υλοποιηθούν στο μέλλον, για αναβάθμιση των στρατηγικών σχέσεων σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, προτάθηκε η κατάρτιση προγράμματος διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ, που να περιλαμβάνει τακτικές κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες ή ασκήσεις έρευνας και διάσωσης μεταξύ των ενόπλων δυνάμεών των δύο χωρών σε ετήσια βάση. 

 

 

Ακόμη, συζητήθηκε η θεσμοθέτηση ενός μηχανισμού, για μόνιμο δομημένο διάλογο μεταξύ των ΗΠΑ και της ΚΔ σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με σκοπό την πραγματοποίηση συναντήσεων υψηλού επιπέδου σε ετήσια βάση. 

 

 

Τέλος ο κ. Cooper, συνοδευόμενος από τον κ. Πετρίδη μετέβηκε στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όπου έτυχε ενημέρωσης για τις δυνατότητες του Κέντρου σε  θέματα έρευνας και διάσωσης και υποστήριξης ανθρωπιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή.