(Σάββατο, 10 Οκτωβρίου 2020, 17:00 π.μ., Ιερός Ναός Αγίου Αυξιβίου, Αστρομερίτης)

Είναι με βαθιά συγκίνηση που παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, για την αντικατοχική εκδήλωση που διοργανώνει ο δήμος της κατεχόμενης Μόρφου. 

 

Με ευλάβεια και σεβασμό, μνημονεύουμε επίσης τους ήρωες που έχασαν την ζωή τους για την πατρίδα μας, αλλά και για να απευθύνουμε δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Αποτελεί γεγονός ότι η Μόρφου απαριθμεί αρκετούς πεσόντες και αγνοούμενους κατά την τούρκικη εισβολή.

 

Στις 16 Αυγούστου του 1974, ο Τούρκος εισβολέας εισέρχεται στη Μόρφου, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή. Ο Τούρκος κατακτητής δεν αφήνει τίποτα στο διάβα του. Τα επόμενα χρόνια ακολούθησε μία οργανωμένη εκστρατεία τουρκοποίησης, αλλάζοντας τη μορφή και το χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής. 

 

 

Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς με τις λέξεις και να απονείμει τιμές σε αυτούς που τίμησαν με τη θυσία τους τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

 

Η σημερινή μας παρουσία, δείχνει την αποφασιστικότητα για συνέχιση του αγώνα μας, προκειμένου να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση  που κρατά την πατρίδα μας μοιρασμένη στα δύο.

 

Οι Μορφίτες αποδεικνύουν διαρκώς με τον αγώνα τους, τη θέλησή τους για επιστροφή. Εκείνο που θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω είναι ότι έχουμε τη βούληση και την αποφασιστικότητα και θα καταβάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, προκειμένου να βρεθεί μια λύση που θα απελευθερώσει και να επανενώσει την πατρίδα μας.

Διεκδικούμε μια λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, που να κατοχυρώνει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα που απολαμβάνει ο κάθε πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου τα οποία, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα.

 

Οι συνέπειες της τουρκικής εισβολής του 1974 και οι διαχρονικές μεθοδεύσεις της Τουρκίας εναντίον της πατρίδας μας, συντηρούν μίαν ανοικτή πληγή στο νησί μας. Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι, τραυματίες, ανάπηροι πολέμου, χιλιάδες πρόσφυγες, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και καταστροφές. Όλα αυτά μας θυμίζουν καθημερινά το ιστορικό μας χρέος για απελευθέρωση της πατρίδας μας.

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Προ ολίγων ημερών, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να τερματίσει τις  έκνομες ενέργειές της στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήταν ξεκάθαρη η θέση πως η Τουρκία θα πρέπει να απόσχει από μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο, όπως ξεκάθαρη ήταν και η ειδική αναφορά για σεβασμό των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα Βαρώσια.

 

Το Εθνικό Συμβούλιο με τη σειρά του, καταδίκασε ομόφωνα, με τον πιο έντονο τρόπο το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και κάλεσε την Τουρκία να ανακαλέσει και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ειδικά τα ψηφίσματα 550 του 1984 και 789 του 1992.

 

Η συνεχιζόμενη παραβατική, πειρατική και επιθετική συμπεριφορά εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνδυασμό με το άνοιγμα μέρους της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων δείχνουν για ακόμη μια φορά τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και δημιουργούν περαιτέρω ένταση στην περιοχή.

 

 

Αυτή η κατάσταση θα πρέπει οριστικά και άμεσα να τερματιστεί. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με αποφασιστικότητα για να πετύχει τον κοινό στόχο, καλώντας την Τουρκία σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μακριά από κάθε απειλή και δημιουργία τετελεσμένων.

 

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη Γη των πατέρων μας. Αυτή θα είναι η καλύτερη τιμή και δικαίωση για τους πεσόντες και αγνοούμενούς μας.

 

Κλείνοντας, θέλω να σας διαβεβαιώσω για ακόμη μια φορά, ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για επανένωση και λύτρωση του νησιού μας, παρόλες τις επιθετικές και απαράδεκτες τακτικές της Άγκυρας. 

 

Αιώνια ας είναι η μνήμη τους και ο Μεγαλοδύναμος είθε να βοηθήσει να κλείσουν οι πληγές των οικογενειών των αγνοουμένων μας.