(Πέμπτη, 03 Σεπτεμβρίου 2020, 08.30, Στρατόπεδο «ΗΛΙΑ Π’’ΚΥΡΙΑΚΟΥ»)

Σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον ελέω της πανδημίας, συγκεντρωθήκαμε σήμερα, σε μια σεμνή και ξεχωριστή τελετή διαβεβαίωσης των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών, με την οποία επισφραγίζεται ο κόπος και η προσπάθεια ετών. 

Μια διαβεβαίωση με την οποία ανοίγει η πύλη της εισόδου για τους νέους και νέες που έχουμε μπροστά μας, ώστε να εισέλθουν και επίσημα στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια.

Για να το πετύχετε, χρειάστηκε να περάσετε από πολλές δοκιμασίες και να καταβάλετε μεγάλες προσπάθειες. Σας συγχαίρω θερμά για την επιλογή σας να διεκδικήσετε θέση στις παραγωγικές σχολές. Να ξέρετε ότι το επάγγελμα του Στρατιωτικού θα γεννήσει μέσα σας ένα υπέροχο συναίσθημα. Θα νιώσετε την εθνική ικανοποίηση την οποία αισθάνονται μόνο όσοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους προς το ύψιστο ιδανικό, που δεν είναι άλλο από την Πατρίδα. Για να φτάσετε σε αυτό το σημείο της ηθικής κορύφωσης, σας περιμένει δρόμος δύσκολος και ανηφορικός. Θα ανακαλύψετε νέα όρια των δυνάμεων σας, αντοχές και ικανότητες που ποτέ δεν ξέρατε ότι κατέχετε.

Η φοίτησή σας στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας, είναι ένας σταθμός σε αυτή την πορεία. Είναι ένα ορόσημο για τη μετέπειτα σταδιοδρομία και την επαγγελματική σας καταξίωση. Σας καλώ λοιπόν κατά τη διάρκειά της, να εργαστείτε σκληρά χωρίς να φείδεστε χρόνου και μόχθου. Να αδράξετε κάθε ευκαιρία, ώστε να αποκομίσετε όλα τα απαραίτητα ακαδημαϊκά εφόδια, όλες τις εμπειρίες και τις γνώσεις που θα βρίσκονται στη διάθεσή σας.

Αξιοποιήστε την πείρα των εκπαιδευτών σας, την παράδοση των σχολών σας και τα βιώματα που θα αποκτήσετε με τους συναδέλφους σας. Όλα μαζί σε συνδυασμό με τα πατριωτικά σας αισθήματα είναι απαραίτητα στο παρόν επιχειρησιακό περιβάλλον, στη σύγχρονη πραγματικότητα, ώστε να επιφέρουν τα μέγιστα αποτελέσματα για το καλό της Κύπρου μας.

Σε αυτή σας την προσπάθεια, τόσο η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς όσο και εγώ προσωπικά, θα βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα σας, αρωγοί και συμπαραστάτες. Είναι πάγια αρχή μας ότι το ανθρώπινο δυναμικό μας, αποτελεί το πολυτιμότερο συστατικό στοιχείο της Εθνικής Φρουράς και γι’ αυτό πρέπει να στηρίζεται από την Πολιτεία. 

Τα στελέχη και οι οπλίτες των ενόπλων μας δυνάμεων αποτελούν τη βάση του όλου οικοδομήματος. Γι’ αυτό και επιμένουμε να επενδύουμε στη συνεχή ενημέρωση, την επιμόρφωση και την ακαδημαϊκή κατάρτιση του προσωπικού μας, ώστε να καταστεί ικανό να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Με δεδομένο ότι το Κυπριακό Πρόβλημα παραμένει άλυτο, η παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων συνεχίζεται και οι ενέργειες της Τουρκίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας ολοένα γίνονται πιο προκλητικές και επιθετικές, είναι επιβεβλημένη η ύπαρξη, η ενίσχυση και η αναβάθμιση της άμυνάς μας. 

Και σε αυτό το σύστημα υπεράσπισης της πατρίδας μας, η Εθνική Φρουρά όχι μόνο έχει το ρόλο του βασικού παράγοντα αποτροπής και μέσο κατοχύρωσης της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά κρίνεται επιτακτικό πλέον να ανταποκρίνεται και στις σύγχρονες προκλήσεις ασφαλείας, στις ασύμμετρες απειλές καθώς και στην εξεύρεση μέτρων αντιμετώπισης του υβριδικού πολέμου.

Είμαι σίγουρος ότι θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας, των γονέων σας, αντάξιοι των προσδοκιών που έχετε και οι ίδιοι για τους εαυτούς σας. 

Εύχομαι στον καθένα σας, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, καλή πρόοδο και κάθε ευόδωση των ευγενών στόχων σας.