Πραγματοποιήθηκε σήμερα το επιστημονικό συνέδριο υπό το τίτλο «ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΙΚΡΩΝ ΚΡΑΤΩΝ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» το οποίο διοργανώθηκε από την Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών  του Πανεπιστημίου του Μπάκινκχαμ (University of Buckingham). 

 

Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών αναβάθμισης της επιμόρφωσης των Αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς και παροχής εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης για ειδικές πτυχές που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

 

 

Ομιλητές στο συνέδριο ήταν ο Δρ. Βασίλης Κάππης, Αναπληρωτής Διευθυντής και λέκτορας στο Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάγκινκχαμ, ο Δρ. Μιχάλης Κοντός επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διακυβέρνησης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης Επίτιμος Ερευνητής στο Κέντρο Ασφάλειας και Πληροφοριών του Πανεπιστημίου του Μπάγκινκχαμ, ο Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης Διδάκτωρ Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και ο Μάριος Πούλλαδος Δημοσιογράφος και απόφοιτος Διεθνών Σχέσεων. 

 

Χαιρετισμό στο επιστημονικό συνέδριο απηύθυνε ο κ. Υπουργός Άμυνας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας, «να εξασφαλίσουμε την άμυνα και την ασφάλεια μας μέσω της αναβάθμισης των δυνατοτήτων της ΕΦ, της εκπαίδευσης του προσωπικού, της συμμετοχής σε Διεθνείς Οργανισμούς, της συλλογικής ευρωπαϊκής δράσης και των συνεργασιών με άλλες χώρες σε διμερές ή τριμερές ή πολυμερές επίπεδο». Ο κ. Υπουργός ανέλυσε επίσης την πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μικρό κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της Ασφάλειας και Άμυνας η οποία στηρίζεται σε τρεις  στρατηγικούς άξονες: την Εθνική Ασφάλεια, τη συμμετοχή μας στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνεργασία με άλλες χώρες.

 

 

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Δρ. Βασίλης Κάππης ανέλυσε την έννοια της υψηλής στρατηγικής. Εξέφρασε την άποψη ότι ακόμη και τα μικρά κράτη μπορούν να διαθέτουν ισχυρή υψηλή στρατηγική υποστηρίζοντας ότι για να το επιτύχουν πρέπει οι στρατηγικές στο στρατιωτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα να βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία. Ο Δρ. Βασίλης Κάππης αναφέρθηκε και στα παραδείγματα άλλων χωρών, κυρίως του Ομάν και της Σιγκαπούρης, οι οποίες κατάφεραν να αναπτύξουν ισχυρή υψηλή στρατηγική. 

 

Ο Δρ. Μιχάλης Κοντός στην παρουσίασή του ανέπτυξε το μοντέλο της εξαναγκαστικής διπλωματίας που επιχειρεί να εφαρμόσει η Τουρκία, κυρίως όσον αφορά στο γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Κοντός προχώρησε σε σύγκριση των αντιδράσεων της Τουρκίας την περίοδο 1996-1998 για την απόφαση να εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο και της έναρξης των γεωτρήσεων σε θαλάσσια τεμάχια εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. 

 

 

Ο Δρ. Πέτρος Σαββίδης αναφέρθηκε στην αξιοποίηση ασύμμετρων και ανορθόδοξων τακτικών στον συμβατικό αμυντικό αγώνα της Εθνικής Φρουράς. Υποστήριξε ότι η Κύπρος, όπως και άλλα μικρά κράτη, δύνανται να αποκτήσουν αποτελεσματική αποτρεπτική ισχύ εναντίον ενός ισχυρότερου αντιπάλου, αξιοποιώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις στα οπλικά συστήματα και υιοθετώντας ευφάνταστες επιχειρησιακές τακτικές στη συμβατική άμυνα. 

 

Ο Δρ. Νικόλας Ιωαννίδης ανέλυσε τις εξελίξεις στο θαλάσσιο χώρο πέριξ της Κύπρου, από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου και επεσήμανε τα μέτρα τα οποία μπορεί να  λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία για αντιμετώπιση τέτοιων παράνομων συμπεριφορών στην προσπάθειά της να υπερασπιστεί την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απολαμβάνει επί των θαλάσσιων ζωνών της. Ο δημοσιογράφος Μάριος Πούλλαδος έκανε αναφορά σε δημοσιογραφικές έρευνες για τα οικονομικά δεδομένα της Άμυνας από το 1984 μέχρι και σήμερα. 

 

Την ημερίδα παρακολούθησαν στελέχη της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας και άλλων κρατικών υπηρεσιών καθώς και μέλη του Διπλωματικού Σώματος και προσωπικό από τον ιδιωτικό τομέα.