(Κυριακή, 02 Ιουνίου 2019, 08:30 π.μ., Ιερός Ναός Αγίου Μάρωνα, Ανθούπολη)

Συγκεντρωθήκαμε στον ιερό αυτό χώρο, για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής στους πεσόντες της Μαρωνίτικης κοινότητας και να αναπέμψουμε δέηση για την ανεύρεση του αγνοούμενου μέλους της, όλοι τους θύματα της τραγωδίας του 1974. 

Σήμερα λοιπόν, όλοι εμείς υποκλινόμαστε με ευλάβεια στη μνήμη των νεκρών Μαρωνιτών, που με τη λεβεντιά και το σθένος τους, αντιστάθηκαν στους εχθρούς της πατρίδας, στους εχθρούς της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Συμπατριωτών μας που απρόκλητα δολοφονήθηκαν από τις δυνάμεις του εισβολέα.

Είναι δύσκολο με τις λέξεις να απονείμει κανείς τις τιμές σε αυτούς που τίμησαν με τη θυσία τους τις διαχρονικές αξίες της ελευθερίας και της δικαιοσύνης.

Άνθρωποι απλοί, που μεγάλωσαν με την οικογένεια, τους φίλους και αγαπημένους τους. Άνθρωποι της βιοπάλης, της καθημερινότητας. Και ήταν ομολογουμένως μεγάλο το τίμημα που πλήρωσε η κοινότητα των Μαρωνιτών, το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974. Επτά νεκροί και ένας αγνοούμενος, ο τραγικός απολογισμός.

Κυρίες και κύριοι,
Με τα μνημόσυνα, αντλούμε διδάγματα, για να χαράξουμε το δρόμο προς το μέλλον. Έτσι και το σημερινό μνημόσυνο, αποτελεί υπόμνηση ακριβώς αυτής της ευθύνης, αυτής μας της υποχρέωσης. Της υποχρέωσης να εργαστούμε όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι του νησιού προς την άμεση άρση αυτής της άδικης κατάστασης.

Σήμερα, σαράντα πέντε χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η προσφορά και η θυσία τους, μας καλεί να αναλογιστούμε και το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας. 

Ενωμένοι και με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, θα πρέπει σήμερα με σύνεση και ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις, διαφυλάσσοντας τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. 

Η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και ισχυρές τρίτες φίλιες χώρες, καταδικάζουν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η προκλητική αυτή ενέργεια, συνιστά πρωτοφανή παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και παράλληλα αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας σε σχέση με το Κυπριακό. Επιπλέον, θέτει σε κίνδυνο την κοινή προοπτική της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και υπονομεύει την ανάπτυξη, την ευημερία και την ασφάλεια των κρατών της Περιοχής. 

Ενδεικτική είναι και η έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα και η οποία χαρακτηρίζεται ως η πιο επικριτική που έχει εκδοθεί από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το 2005. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν προβλέπεται συνέχεια στις εργασίες για αναβάθμιση της Τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, καταγράφεται διολίσθηση της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά πρότυπα σε τομείς θεμελιωδών ελευθεριών. 

Σε σχέση με το Κυπριακό, η έκθεση επαναλαμβάνει και τονίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να συμβάλει ενεργά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αναδεικνύοντας την ευθύνη της Τουρκίας στα κρίσιμα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. 

Χρειαζόμαστε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη φορά, συνεργασία και ενότητα, μετριοπάθεια και πραγματισμό. Απαιτείται από όλους μας να βάλουμε την Κύπρο μας πάνω από τις όποιες διαφωνίες μας. 

Βέβαια, η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους και η απαλλαγή του από τα τετελεσμένα της κατοχής είναι στόχος αδιαπραγμάτευτος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχοντας επίγνωση του ιστορικού αυτού χρέους, συνεχίζει τον αγώνα με σταθερή βούληση, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα με το άπαν των δυνάμεων του, για να πετύχει τον κοινό στόχο που δεν είναι άλλος από την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. 

Μιας λύσης που θα μας απαλλάσσει από το απαράδεκτο στάτους κβο και θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μιας λύσης που θα οδηγεί στη δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους απαλλαγμένου τόσο από εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα όσο και από την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων για την ευημερία, την πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των κατοίκων του νησιού μας Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε τη χώρα μας σε τόπο ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους Κύπριους. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενότητα και η επίδειξη υπευθυνότητας και σύνεσης από όλες τις πλευρές. Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει την απουσία κανενός και μας καλεί σε πορεία εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης.

Έχουμε υποχρέωση και καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι τον τερματισμό της κατοχής, την επανένωση της πατρίδας και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού.

Αυτή θα είναι και η καλύτερη τιμή, η καλύτερη αναγνώριση της θυσίας όλων που έδωσαν τη ζωή τους για τη λύτρωση της Κύπρου μας. 

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη βαθειά μου εκτίμηση προς όλους εσάς, τις οργανώσεις σας, τον εκπρόσωπο της κοινότητάς σας και τους ιερωμένους της εκκλησίας σας για την αγαστή συνεργασία και τις σχέσεις εμπιστοσύνης και αλληλοσεβασμού που αναπτύχθηκαν μεταξύ μας, στα βάθη των αιώνων.

Σας ευχαριστώ.