Στις 8 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ημερίδα στο Στρατόπεδο «ΤΑΣΟΥ ΜΑΡΚΟΥ» στη Κλήρου. Η 3η κατά σειρά ημερίδα μετά το Στρατόπεδο «Μ.ΚΑΙΛΗ» στην Νήσου στις 17 Ιανουαρίου 2019 και «Χ΄Προκοπίου» στο Τσέρι στις 23 Ιανουαρίου 2019, με θέμα την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Τις ημερίδες οργάνωσε το Υπουργείο Άμυνας σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος κα. Ιωάννα Παναγιώτου, την Εθνική Φρουρά, το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Green Dot μέσα στα πλαίσια εκστρατείας ευαισθητοποίησης των στελεχών και οπλιτών των Ενόπλων Δυνάμεων που σκοπό έχει την προώθηση της μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης των αποβλήτων στα Στρατόπεδα. 

Μέσω μίας σειράς δράσεων που θα ενημερώσουν, θα εκπαιδεύσουν και θα κινητοποιήσουν, η εκστρατεία στοχεύει να επιφέρει αξιοσημείωτες αλλαγές στην αντίληψη, την ευαισθητοποίηση και τις συνήθειες των στελεχών και οπλιτών μέσα στα Στρατόπεδα. Παράλληλα με τις ημερίδες, καταβάλλεται προσπάθεια από το Υπουργείο Άμυνας και την Green Dot για τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα Στρατόπεδα και την εφαρμογή του προγράμματος της ανακύκλωσης για PMD και χαρτί.

Η Εθνική Φρουρά μπορεί να συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην επίτευξη του στόχου της Κυπριακής Δημοκρατίας ώστε ο Δημόσιος Τομέας να λειτουργήσει ως πρότυπο στη διαχείριση των Αποβλήτων. Από την μια θα δώσει λύση στη ορθολογική διαχείριση των δικών της αποβλήτων και συνάμα θα δώσει το έναυσμα στους στρατιώτες νέους πολίτες να ακολουθούν στη ζωή τους καλές πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων.

Σημαντικός στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των στελεχών και των οπλιτών της Εθνικής Φρουράς στο ισχύον νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, στα μέτρα και δράσεις πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων και χωριστής διαλογής που προωθούνται και αποσκοπούν στην αειφόρο αξιοποίηση των αποβλήτων, στις δυνατότητες εφαρμογής κομποστοποίησης στα Στρατόπεδα, στα κίνητρα για υλικοτεχνική ενίσχυση των στρατοπέδων καθώς και τι πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό ενός τοπικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων σε ένα στρατόπεδο λαμβάνοντας υπόψη την αφομοίωση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε στρατοπέδου.

Η Ορθολογική Διαχείριση των Αποβλήτων αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της Περιβαλλοντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας, μαζί με την εφαρμογή Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, την Ενεργειακή Διαχείριση, την προστασία των φυσικών πόρων, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των στελεχών και οπλιτών, την Διαχείριση των χώρων που ανήκουν στην ΕΦ ώστε να διασφαλίζεται ταυτόχρονα η εκπλήρωση των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η αειφόρος εκμετάλλευση τους, την προστασία του ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας.

Τέλος αναφέρθηκε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί, με σειρά διαλέξεων μέσα στα στρατόπεδα που θα απευθύνεται στα στελέχη και στους οπλίτες, αυριανούς πολίτες της χώρας.