Ολοκληρώθηκαν, με επιτυχία, οι εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπάτης Αντιπροσώπου της ΕΕ, κας Federica Mogherini, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Άμυνας, κος Σάββας Αγγελίδης.

Οι εργασίες του Συμβουλίου ασχολήθηκαν, πρώτα, με την διαδικασία εφαρμογής της Παγκόσμιας Στρατηγικής της ΕΕ στους τομείς Ασφάλειας και Άμυνας.Οι εργασίες συνεχίστηκαν με ανταλλαγή απόψεων επί της πορείας εφαρμογής της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, στην παρουσία της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως του ΝΑΤΟ, κας Rose Gottemoeller. Σε παρέμβασή του, ο κος Αγγελίδης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι αυτή οφείλεται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη και ευελιξία που επέδειξαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ. Η συνεργασία αυτή, σημείωσε, μπορεί να συνεχιστεί, αλλά με πλήρη σεβασμό των αρχών της συμπερίληψης, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, και σε συνεργασία και πλήρη εμπλοκή των κρατών-μελών.

Συζητήθηκε, επίσης, η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation, PESCO), στην οποία συμμετέχουν 25 κράτη-μέλη ΕΕ, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος. Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν την επιτευχθείσα πρόοδο σε επιμέρους τομείς, ανταλλάζοντας παράλληλα απόψεις για τα επόμενα βήματα. Υιοθετήθηκε η Απόφαση του Συμβουλίου για καθορισμό των πρώτων Προγραμμάτων που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο της PESCO και η Σύσταση του Συμβουλίου επί του οδικού χάρτη εφαρμογής της Συνεργασίας. Ο Υπουργός Άμυνας τόνισε τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, επιβεβαίωσε τη σταθερή δέσμευση της Κύπρου να εργαστεί εποικοδομητικά με τους εταίρους της προκειμένου να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι ανάπτυξης των αμυντικών δυνατοτήτων των συμμετεχόντων κρατών, καθώς για μια πιο ισχυρή και ασφαλή Ευρώπη, για την ίδια και τους πολίτες της. Σημείωσε, επιπρόσθετα, ότι η Κύπρος διατηρεί ξεκάθαρη θέση σχετικά με τη συμμετοχή τρίτων χωρών σε στην PESCO, ότι δηλαδή, θα πρέπει να θεσμοθετηθούν ειδικά κριτήρια, αρχές, και συνθήκες στην βάση των οποίων θα αξιολογείται η συμμετοχή τους.


Οι εργασίες ΣΕΥ/ΥΠΑΜ ολοκληρώθηκαν με γεύμα εργασίας, όπου έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις Αποστολές και τις Επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), με έμφαση στις τρεις Εκπαιδευτικές Αποστολές στη Σομαλία, το Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. 

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κος Αγγελίδης είχε διμερή συνάντηση με την Ύπατη Αντιπρόσωπο της ΕΕ, κα Federica Mogherini, η οποία συνεχάρη τον Υπουργό για τα νέα του καθήκοντα. Έγινε ανταλλαγή απόψεων στα θέματα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ και της PESCO. Η κα Mogherini επανέλαβε την σταθερή στήριξη της ΕΕ στην ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Κύπριος Υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τη διάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει να συμμετέχει στις διάφορες δομές της ΚΠΑΑ και εξέφρασε την ετοιμότητα του για πλήρη συνεργασία με την ΕΥΕΔ και τους Ομολόγους του. Επιπλέον, ενημέρωσε την κα Mogherini για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφερόμενος και στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το θέμα. 

Επίσης, ο κος Υπουργός, είχε σύντομη συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, κον Πάνο Καμμένο, κατά την οποία έγινε εκατέρωθεν ενημέρωση επί των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας. 

Συναντήθηκε, ακόμα, με τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, όπου έγινε αναφορά στη συνεργασία του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς με την Στρατιωτική Επιτροπή ΕΕ και εξετάσθηκαν πιθανοί τομείς περαιτέρω συνεργασίας, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ.