Βιογραφικό Υπουργού

 

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 19 Οκτωβρίου 1974. Μένει στην Αγλαντζιά από το 2003.

Οι γονείς του, Ανδρέας και Τούλλα Πετρίδη, εργάζονται στον κλάδο της ανάπτυξης γης από το από το 1980, διατηρώντας την κτηματική εταιρεία Landtourist Estates Ltd.

Αποφοίτησε το 1993 από την επτατάξια ιδιωτική σχολή G C School of Careers και το 1995 ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορική Δύναμη Κύπρου με τον βαθμό του Σμηνία, αφού η αγάπη του για τα αεροπλάνα από νεαρή ηλικία ήταν δεδομένη και αφού είχε άδεια πιλότου μονοκινητήριων αεροσκαφών από την ηλικία των δεκαοκτώ ετών.

Το 1998 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Oxford Brookes στην Αγγλία με First Class Honours Degree (BSc Hons) στο Estate Management.  Ολοκλήρωσε τις σπουδές του με Masters στο Land Economics and Finance (MPhil) στο Wolfson Gollege του Πανεπιστημίου του Cambridge με υποτροφία και επέστρεψε στην Κύπρο.

Η κύρια του δραστηριότητα ξεκινώντας από το 1999 ήταν η εκτίμηση όλων των ειδών ακινήτων σε όλη την Κύπρο, καθώς και μελέτες βιωσιμότητας ακινήτων, σαν κτηματικός σύμβουλος με την Landtourist Valuations LLC. Στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκε με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ξενοδοχειακές μονάδες, επιχειρήσεις και οργανισμούς, ενώ ασχολήθηκε εμπεριστατωμένα και με εμπορικά κέντρα (shopping malls) και γενικά με κάθε είδους έργα ανάπτυξης γης.

Ήταν εγκεκριμένος εκτιμητής ακινήτων από το ΕΤΕΚ, εγκεκριμένος κτηματικός σύμβουλος από το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, μέλος και εξεταστής του διεθνούς Οργανισμού του Royal Institute Of Chartered Surveyors (RICS) και αποτέλεσε ένας από τους διευθυντές της κτηματικής εταιρείας Landtourist Group.

Έχει ασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και αναβάθμιση του επαγγέλματος του εκτιμητή ακινήτων αλλά και ευρύτερα του τομέα των ακινήτων, τόσο υπό την ιδιότητα του ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιστημόνων Εκτιμητών Ακινήτων Κύπρου από το 2004 μέχρι και το 2013, αλλά περισσότερο από την θέση του προέδρου του σώματος από το 2009 μέχρι και το 2013.  Επίσης, έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Royal Institute of Chartered Surveyors (RICS) Κύπρου από το 2012 μέχρι το 2014 και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της FIABCI Κύπρου από το 2012 μέχρι το 2014.  Από το Ιούνιο του 2010 μέχρι και τον Ιούνιο 2011 έχει διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Urban Land Institute στην Κύπρο.

Τον Δεκέμβριο του 2013, διορίστηκε μετά από πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως Γης (ΚΟΑΓ) μέχρι και το Δεκέμβριο του 2016 όπου εξελέγη Δήμαρχος Αγλαντζιάς (2017-2020).

Είναι παντρεμένος από το 2003 με την Ξάνθη Τζοβάνη Πετρίδη, του Στέλιου Τζοβάνη και της Μαρίας Τζοβάνη Καρακόκκινου και έχει δύο παιδιά.

Αρθρογραφούσε αρκετά χρόνια για κτηματολογικά, πολεοδομικά και οικονομικά θέματα, έχει δημοσιεύσει δεκάδες εισηγήσεις για τη βελτίωση των αναπτυξιακών υποδομών του τόπου μας, και είχε εκτεταμένη παρουσία τα τελευταία δέκα χρόνια στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας όπως τηλεόραση, ραδιόφωνο, social media κλπ.

 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει το Σύνταγμα, την 29 Ιουνίου 2020, αποφάσισε να διορίσει τον Χαράλαμπο Πετρίδη στην θέση του Υπουργού Άμυνας.