Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Η Κύπρος, αποτελώντας μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από τις 20 Σεπτεμβρίου 1960, πιστεύει ακράδαντα στην υπεροχή των Ηνωμένων Εθνών και του Χάρτη του και τη σημασία της εφαρμογής των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

 

 


Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών

Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) δημιουργήθηκε με τη συγκατάθεση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις 27 Μαρτίου 1964. Η δημιουργία της Δύναμης έγινε με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 [186, (1964)], μετά το ξέσπασμα των διακοινοτικών συγκρούσεων στη νήσο και την απειλή άμεσης επέμβασης από την Τουρκία.

 

 

Επιχείρηση του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL)

Η Επιχείρηση του ΟΗΕ στο Λίβανο UNIFIL, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 1978, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού 425, 426 (1978), μετά από την επίθεση του Ισραήλ στη χώρα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία συμμετέχει με δύο στελέχη της ΕΦ (ένα Αξιωματικό και ένα Υπαξιωματικό) από το 2007 με σχετική απόφαση του ΥΣ, μέχρι την λήξη της επιχείρησης στο στρατηγείο της, στην πόλη Νακούρα.