Ο Ανδρέας Π. Λουκά γεννήθηκε στο Παλαιχώρι το 1959 και είναι απόφοιτος του Παγκύπριου Γυμνασίου. Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο University of New Haven των ΗΠΑ και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στη Δημόσια Διοίκηση από το Cyprus International Institute of Management.

Από τις 15 Σεπτεμβρίου 2020 κατέχει τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας. 

Πριν την τοποθέτησή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, ο κ. Λουκά κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, για την περίοδο από 1 Σεπτεμβρίου 2020 μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2020.

Τον Απρίλιο του 2019, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Λουκά διορίστηκε στη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Τον Οκτώβριο του 2019 προήχθη στη θέση του Γενικού Διευθυντή και τοποθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο  στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, θέση την οποία κατείχε μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Ο κ. Λουκά διαθέτει πλούσια εμπειρία στη Δημόσια Υπηρεσία, την οποία υπηρετεί από το 1987 προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε διάφορα Τμήματα και Υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πριν την τοποθέτησή του στη θέση του  Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κατά την περίοδο 2015-2019, ο κ. Λουκά διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων του Υπουργείου Εσωτερικών. Στο ίδιο Υπουργείο, υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Έπαρχος Κερύνειας, καθώς και ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.

Τον Απρίλιο του 2013 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου διορίστηκε ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως. Στο ίδιο Υπουργείο, από το 2005 έως το 2013,  υπηρέτησε ως Πρώτος Διοικητικός Λειτουργός.

Από το 1998 μέχρι και το 2005, διετέλεσε Διευθυντής του Διεθνούς Αερολιμένα Πάφου και Ανώτερος Λειτουργός Αεροπορικών Μεταφορών και Αερολιμένων, στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά την περίοδο 1988-1998 υπηρέτησε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ως Διοικητικός Λειτουργός, ενώ τη διετία 1987-1988 διετέλεσε Βοηθός Φοροθέτης στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων.

Ο κ. Λουκά υπήρξε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.) και Αντιπρόεδρος του Επαρχιακού Τμήματος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Λευκωσίας. Είναι Αντιπρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Συνδέσμου, μέλος του Κυπριακού Συνδέσμου Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, μέλος του Συνδέσμου Αποφοίτων Αμερικανικών Πανεπιστημίων, μέλος της ΑΧΕΠΑ και Ιδρυτικό μέλος και πρώτος Πρόεδρος του Hellenic Cultural Club του Πανεπιστημίου του New Haven στις ΗΠΑ. Ο κ. Λουκά έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία για τις ακαδημαϊκές και τις επαγγελματικές του επιδόσεις.

Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Στυλιανού και έχουν τρία παιδιά.